Slagwerkgroep Excelsior is een op zichzelf staande vereniging welke enkele jaren geleden is ontstaan uit een samenwerking tussen de toenmalige drumbands Excelsior Deest en Excelsior Horssen.

Beide drumbands hadden reeds een lange geschiedenis. Echter door terugloop van het ledenaantal is destijds onder impuls van Dion Wiegers toenadering tot elkaar gezocht. Dit resulteerde uiteindelijk in een definitieve samenwerking en werd de naam veranderd in Slagwerkgroep Excelsior Deest / Horssen. Deze naam was voor de hand liggend omdat beide voormalige drumbands reeds dezelfde naam droegen.

Sinds november 2005 is de muzikale leiding in handen van instructeur John Derks. Onder zijn leiding werd een stormachtige ontwikkeling in gang gezet. Mede doordat alle leden les hadden of nog steeds hebben van hem, kan er snel en doeltreffend gewerkt worden tijdens de repetities. Elke donderdagavond wordt er hard en enthousiast gestudeerd aan een nieuw en uitdagend repertoire.

Parallel hiermee verloopt de uitbreiding van het aanwezige instrumentarium. In de laatste twee jaar zijn onder meer een nieuwe concert bassdrum, een xylofoon, gong, nieuwe bongo’s en een marimba aangeschaft. Daarnaast is de complete snaredrum-sectie, alsmede de tenordrum-sectie gereviseerd. Deze snelle ontwikkeling is mede te danken aan het feit dat de vereniging geleid wordt door een kleinschalig maar zeer actief en betrokken bestuur wat ons de ruimte geeft om door te groeien.

De slagwerkgroep is inmiddels uitgegroeid tot een achttienkoppige, jonge groep talentvolle slagwerkers. Allen zijn in het bezit van een of meerdere muziekdiploma’s op zowel ongestemd als gestemd slagwerk. Het voornemen lag er om in 2009 deel te gaan nemen aan een podiumconcours.

In oktober 2008 is een cd opgenomen waarop goed te horen is hoe de ontwikkeling van deze slagwerkgroep verloopt en hoe veelzijdig en verbredend het repertoire daarbij is. Een uniek exemplaar en echt een aanrader. Begin 2009 zal deze cd worden gepresenteerd. Slagwerkgroep Excelsior Deest/Horssen heeft op zondag 25 oktober met groot succes deelgenomen aan het KNFM podiumconcours in Dommelen. Men kwam uit in de introductieafdeling. Het was voor deze groep hun allereerste concoursdeelname in de huidige samenstelling en de meeste van de jonge slagwerkers waren nog nooit eerder op concours geweest. Doordat men uitkwam in de introductieafdeling, was men vrij in de keuze van de te spelen stukken.

De jury besloot, gezien de moeilijkheidsgraad Excelsior tijdens hun optreden te beoordelen op 1e afdelingsniveau. En daarin behaalde zij een mooie 1e prijs met 82, 42 punten. Vooral de interpretatie en uitvoering van het lastige werk ‘Jungle Voodoo’ van Leon Camp oogstte lof. Dus dat betekende een rechtstreekse plaatsing vanuit de introductieafdeling, direct naar de 1e afdeling volgens de nieuwe puntentelling van de KNFM! Twee afdelingen worden hiermee overgeslagen.

Een geweldige prestatie voor deze jonge groep!

Na afloop werd er in ’t Trefpunt in Deest nog gezellig nagepraat en getoost op dit succes!